EVENTS

39th American-Turkish Conference (ATC)

 
39. Amerikan – Türk Konferansı (ATC) 9-10 Mayıs 2024 tarihlerinde Türk-Amerikan iş insanları, iki ülkenin hükümet yetkilileri, akademisyenler ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri katılımlarıyla Washington, D.C.’de gerçekleştirildi. 
 
"Partnering Strategically, Winning Globally” (Stratejik Ortaklıklar, Küresel Kazanımlar) teması ile gerçekleştirilen bu seneki 39. ATC, DEİK/Türkiye-ABD İş Konseyi (TAİK), Amerikan Ticaret Odası ve AmericanTurkish Business Roundtable (ATBR) iş birliğinde düzenlendi. 400’ü aşkın üst düzey Türk ve Amerikan özel sektör ve devlet temsilcisi katılım gösterdi.  
 
T.C. Ticaret Bakanı Prof. Dr. Ömer Bolat, T.C. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Dr. Alparslan Bayraktar, T.C. Vaşington Büyükelçisi Sedat Önal, T.C. Dışişleri Bakan Yardımcısı Burak Akçapar, ABD Siyasi İşlerden Sorumlu Dışişleri Bakan Yardımcısı John Bass, ABD enerjiden sorumlu Müsteşar Geoffrey Pyatt, ABD Eximbank Başkanı Reta Jo Lewis, ABD Türkiye Büyükelçisi Jeffry L. Flake konferanstaki konuşmacılar arasındaydı. 
 
39.’su düzenlenen ATC programının açılış konuşmalarını gerçekleştiren Ticaret Bakanı Prof. Dr. Ömer Bolat, Türkiye ile ABD'nin 70 yılı aşkın süredir müttefik olduklarını vurgulayarak, ABD ile ortaklığa değer verdiklerini dile getirdi. Bolat, "İkili ilişkilerimizi mümkün olan her alanda ilerletme konusunda ortak çıkarımız olduğuna kuvvetle inanıyoruz." dedi.

Konferans kapsamında Enerji panelinde konuşmalarını gerçekleştiren Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Dr. Alparslan Bayraktar, Türkiye ile ABD'nin birçok potansiyel iş birliği alanının bulunduğuna dikkat çekerek, "Enerji dönüşümü, endüstrinin yadsınamaz bir gerçeği haline geldikçe alanların sayısı da artıyor. Yenilenebilir enerji kaynakları, kritik mineraller ve sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) gibi alanlar, bunların arasında yer alıyor." ifadelerini kullandı.
 
DEİK Başkanı Nail Olpak, etkinliğin açılışında yaptığı konuşmada, Türkiye ile ABD arasındaki bağın ticaret ve yatırımdan daha fazlası olduğuna işaret ederek, iki ülke arasındaki iş birliğinin stratejik ittifakları da kapsadığını anlattı.
 
İki ülkenin devlet başkanlarının 100 milyar dolarlık ticaret hacmi hedefi koyduğunu anımsatan Olpak, bu hedefe ulaşmak için yapılması gerekenler olduğuna dikkati çekti.

DEİK/Türkiye-ABD İş Konseyi (TAİK) Başkanı Murat Özyeğin, ABD'nin 2021 yılı itibarıyla Türkiye'nin en büyük ikinci ihracat pazarı haline geldiğine ve en büyük beşinci ithalat noktası konumunda olduğuna vurgu yaptı.
Türkiye'deki uluslararası doğrudan yatırımlarda da ABD'nin en büyük iki yatırımcı arasında yer aldığını, Türk özel sektörünün sadece geçen yıl ABD'ye yatırımın 2,6 milyar dolar artırdığını kaydeden Özyeğin, iki ülke arasındaki ilişkilerin mal ve hizmet ticaretinden fazlası olduğunun altını çizdi.
Özyeğin, iki ülkenin inşa ettiği güvenin, ekonomik ilişkilerin temelinde yatan başarı olduğunu ifade etti.

Konferansın ilk akşamında Türkiye'nin Washington Büyükelçiliği Konutunda Türkiye'nin Washington Büyükelçisi Sedat Önal ev sahipliğinde gerçekleştirilen resepsiyona, Ticaret Bakanı Prof. Dr. Ömer Bolat, ABD'nin Ankara Büyükelçisi Jeffry L. Flake, DEİK Başkanı Nail Olpak, TAİK Başkanı Murat Özyeğin'in yanı sıra Türkiye ve ABD'den iş dünyası temsilcileri katıldı.
 
Ticaret Bakanı Prof. Dr. Ömer Bolat, burada yaptığı konuşmada, Türk ve ABD hükümetlerinin iki ülke arasındaki ikili ekonomik, ticari ve yatırım ilişkilerinin geliştirilmesine önem verdiğini söyledi. Türkiye'nin Washington Büyükelçisi Sedat Önal da iki NATO müttefiki olarak Türkiye ve ABD'nin dostluğu ve dayanışmasının zamana meydan okuduğunu belirtti. TAİK Başkanı Murat Özyeğin’de Türkiye-ABD ilişkilerinde özel sektörün önemini vurguladı. Ocak ayından itibaren yoğun bir tempoyla çalıştıklarını belirten Özyeğin, TAİK’in çalışma grupları ve eyalet komitesi yapılanmasından bahsetti.  
 
Programın ikinci gününde ABD İhracat-İthalat Bankası (EXIM) Başkanı Reta Jo Lewis, Türk firmaların dünyanın her yerinde hayata geçirdikleri projelerde Amerikan şirketleri ile iş birliği içinde olmaları ve U.S. Eximbank'ın sağladığı potansiyel fırsatlar ve finansman olanaklarından faydalanmalarının önemli olduğu belirtti. 
 
Ardından konuşmalarını gerçekleştiren ATBR Başkanı General James L. Jones, “Amerika Birleşik Devletleri ile Türkiye arasındaki ilişkinin kökleri geçmişe, ortak değerlere ve karşılıklı çıkarlara dayanan bir ilişkidir. Diplomasiden ticarete kadar bir çok alanda uluslarımız el ele yürümüş, zorlukların üstesinden gelmiş ve fırsatları birlikte yakalamıştır” dedi.
 
Türkiye-ABD ikili ekonomik ve ticari ilişkilerini geliştirmek amacıyla her yıl düzenlenen Konferansın birinci gününde Savunma, Select Türkiye, Enerji ve Dijital Teknolojiler temaları; ikinci gününde ise Savunma, Select USA, Turizm ve Altyapı temalarında paneller gerçekleştirildi.